פתיחת כנס 2017


maximdinshteinphotography-261

ברכות למשתתפים: ענת צור, מנכ”לית הקרן לירושלים

צהריים טובים לכולם.

ביום חמישי הקרוב נציין את יום הסובלנות הבינלאומי שנקבע על ידי האו”ם. יום המדגיש את חשיבות ההתייחסות בסובלנות כלפי האחר והשונה והסכנות שבחוסר סובלנות ויחס מפלה ולא שוויוני. סובלנות, יודע כל מי שחי בירושלים, היא מילת מפתח בעיר מעורבת. לכן מתאים ונכון לקיים השבוע את כנס דיאלוג בעיר מעורבת.

הקרן לירושלים, שיזמה את הכנס הזה, פועלת מזה 50 שנה כדי לאפשר לכל הקבוצות שמרכיבות את העיר לחיות בה ביחד, ובכדי לתת לכל אחת מהקבוצות את ההרגשה שהעיר היא ביתה בדיוק כפי שהיא ביתו של האחר. תחום הדיאלוג והחיים המשותפים הוא אבן יסוד בפעילותה של הקרן לירושלים והקרן גאה להוביל את התחום הזה בעיר.

לחיות בירושלים משמעותו לחיות בעיר שיש בה עירוב לאומי, תרבותי ודתי – פסיפס אנושי שמעניק לעיר את קסמה אבל אינו חף מאתגרים. עיר מעורבת מזמנת מצבים טעוני מתח אבל גם הזדמנות ליצירת מרקם חיים ייחודי ולדיאלוג אמיתי. אנחנו כאן היום כדי ללמוד על דרכים חדשות ויצירתיות לדיאלוג בין שונים מתוך כבוד הדדי והבנה, להפגיש אנשי מקצוע וציבור רחב – להתנסות, ללמוד ולחוות שיטות מפגש שונות, לבחון את השיח הקיים ולהוות מסגרת לעידוד שיתופי פעולה ויוזמות חדשות בין ארגונים.

אנו בקרן מאמינים שזה אפשרי ואנו מוכיחים את אמונתנו מדי יום, דרך עשרות פרויקטים הנוגעים בחייהם של אלפי אנשים בעיר – יהודים, נוצרים ומוסלמים. אני מקווה שיחד עם כל המשתתפים בכנס נוכל לצאת מכאן עם מחשבות חדשות ויצירתיות על הדרכים ליצירת דיאלוג ובעיקר שכולנו נשכיל גם ליישמן.

אני רוצה להודות למי שאיפשר לקרן לירושלים לקיים את הכנס הזה, זו הפעם החמישית: פרופ’ יאן-פיליפ רימטסמה מגרמניה, שבאמצעות קרן המבורג לעידוד המדע והתרבות תומך ביוזמות רבות המעודדות סובלנות בעיר.

אני מודה לשותפים שלנו בכנס הזה – ללאה טוביאס, לאוקי מרושק ממדרשת “אדם”, שמנהלות את הכנס הזה כל השנים; ליגאל סימון ולאנשי עמותת “בסוד שיח” שהצטרפו השנה לראשונה והיוו תוספת חשובה; לשמי אמסלם ולאנשי מרכז  ציפורי, המרכז להכשרה ולמנהיגות, שסייעו כאן בלב רחב; לדבורה ויהב, שריכזו את עבודת השטח לקראת הכנס; וכמובן לעמיתיי מהקרן לירושלים – אודי  שפיגל שניצח על כל המלאכה וטלי פדרמן. תודה לכל הארגונים ששותפים לכנס, בתקווה שהוא יהווה נקודת ציון משמעותית בהרחבת והעמקת הדיאלוג והשיח בחברה הישראלית.

לאה טוביאס, מנהלת העמותה, סאבר ראבי, מנהל התוכניות לאוכלוסייה הערבית בירושלים – מדרשת אדם, יגאל סימון, יו”ר עמותת בסוד שיח, ד”ר אודי שפיגל, מנהל תחום חינוך הקרן לירושליםmixed_cities_conference_2017-002

maximdinshteinphotography-52

הקרן לירושלים ומדרשת אדם מקיימים השנה את הכנס “דיאלוג בעיר מעורבת – נפגשים ומחדשים” – החמישי בסדרת כנסים העוסקת בחיים בערים מעורבות, לראשונה במרכז ציפורי ביער ירושלים. השנה הצטרפה עמותת בסוד שיח למארגני הכנס שיעסוק בקידום הדיאלוג בחברה הישראלית כחברה רב תרבותית, ורב לאומית ובחידוש דרכי המפגש והשיח בין חבריה. זאת במטרה לייצר מרחב ציבורי מכבד, להמיר חשדנות, ניתוק וניכור בין העדות, הלאומים והקבוצות השונות, ולהחליפם בתחושת שותפות אזרחית. שותפות שעניינה ראיית השונות התרבותית, הלאומית, המגדרית, הגילאית והכלכלית, כמשאב וכהזדמנות לחיים ראויים ולקיום משותף, שוויוני ומכבד, רב תרבותי ורב מגזרי.

אחת התופעות המרתקות בחברה הישראלית היא ריבוי וגיוון היוזמות, הארגונים, העמותות והפרטיים שעוסקים בקידום הדיאלוג והשיח בין קבוצות שונות בישראל. עובדת היותה של ישראל מדינה קוטבית, שסועה והטרוגנית כל כך מייצרת צורך תמידי בתהליכי הדברות בין סקטורים שונים ותת-קבוצות שלעיתים קרובות חשות מאוימות זו מזו: יהודים וערבים; חרדים-דתיים-וחילונים; תושבי המרכז מול הפריפריה; חלוקות מגדריות וכדומה. חלק ממאפייני קבוצות מקוטבות אלו בישראל הם מתחים ושסעים והקושי להידבר ולהבין האחד את השני – ולצידם מתקיימות יוזמות רבות המנסות לגשר, לפשר ולקיים דיאלוג משמעותי ומאחה. כנס ייחודי יאפשר למשתתפים בו – אנשי מקצוע והציבור הרחב – להתנסות, ללמוד ולחוות שיטות מפגש שונות, לבחון את השיח הקיים וליצור מסגרת לעידוד שיתופי פעולה ויוזמות חדשות בין ארגונים. וזו ההזדמנות עם פתיחת הכנס, להודות לכל אותם ארגונים שיציגו במהלכו מודלים שונים לקיום דיאלוג ושיח באמצעות כלים, טכניקות ומגוון מתודות.

קיום הכנס במרכז ציפורי מאפשר לקיים מסגרת שונה מהכנסים שהתקיימו בשנים קודמות: במשך יומיים יערכו 38 סדנאות במרחבים שונים במקביל. הסדנאות תתקיימנה במבנה הראשי של המרכז, חלקן באוהל בתוך היער, חלקן יתארח על הדשא שליד הבריכה ואף מספר פעילויות ביער עצמו.  בכל רצועת זמן תתקיימנה 7-8 סדנאות ופעילויות שונות ברחבי הקמפוס של ציפורי, כאשר המשתתפים מוזמנים לחזור ולהתכנס לדיוני סיכום, למפגשים חברתיים, להפגה, להתאווררות בהפסקות ובעת הארוחות.

מדרשת אדם מבקשת בראש ובראשונה להודות לקרן לירושלים על תמיכתה רבת השנים בקיום סדרת הכנסים הללו ובמיוחד על גיוס תרומתו הנדיבה של פרופ’ רימטסמה וקרן המבורג מגרמניה שמאפשרת את קיומם מאז ראשיתם לפני חמש שנים. מדרשת אדם מבקשת להודות לעמותת בסוד שיח הפועלת לקידום דיאלוג בין קבוצות קונפליקט בישראל, על עבודת ההכנה המשותפת לקראת הכנס, עד לתחילתו ולהתרחשותו ביומיים הקרובים.

בהצלחה לכולם,